Anne & Stiil beauty gala

November 27, 2014


Every year, women's magazine Anne & Stiil puts together a jury to choose the best beauty products of the year and then throws a spectacular gala/theme party to celebrate it all. This year I had the pleasure of attending and well, I couldn't have imagined of a better way to spend my Monday evening. To add to it all, I feel like it was a real education for me, beauty-wise. Did you know that there's a product that's a lipstick and blush together? 
The theme was metallic, which was pretty difficult considering that most of my wardrobe is in Tartu. So I went with a simple black dress, accessorized with a spiked belt and silver stilettos which I actually bought for fashion week. Oh, and that experimental hair bow, to keep things corresponding to the blog's name. 

Ajakiri Anne & Stiil paneb igal aastal kokku žürii, kes valib aasta parimad ilutooted ja siis korraldab suurejoonelise galaõhtu/teemapeo, et seda kõike tähistada. Sel aastal oli ka minul au üritusel käia ja see oli tõepoolest üks väga mõnus esmaspäevaõhtu. Sain Sandraga  ühed korralikud tšikujutud ära räägitud ja suure ilualase õpetuse ka. Kas te näiteks teadsite, et on olemas selline huulepulk, mis on samal ajal ka põsepuna? C-Jam esines ka nii vahvasti ja Piret Ilvese moesõu oli sama armas kui moenädalal. 
Peo teema oli metall, mis oli tegelikult päris keeruline, sest suurem osa mu riietest on ikkagi Tartus. Valisin peole minekuks siis tavalise musta kleidi, neetidega vöö ja sinna juurde hõbedased kingad, mille tegelikult hoopis moenädalaks Võru Varblasest leidsin (vähem kui viie euro eest!). Ja selle eskperimentaalse lipsukese tegin ka pähe, et asi ikka blogi nimega kokku läheks. 


dress- lindex
belt- thrifted
shoes- thirfted (võru varblane!)
hair bow- the result of an hour of tutorials, taking it apart for 10 times and very tired hands

Hair care with Salon+

November 24, 2014


Last Wednesday I had the pleasure of being treated to a four-step hair treatment with Joico products at Salon+.  Judging by the before and after pictures, help was much needed. After that, all I could do, was touch my hair. They were so silky! 

Eelmisel kolmapäeval oli mul võimalus käia Tartu Salon+'is ja kostitada end ja oma juukseid ühe mõnusa talve-eelse hooldusega. Joico neljaastmeline hooldus algas sügapuhastava šampooniga pesuga, et saada juustest välja kõik mustus, juuksehooldustoodete jäägid ja näiteks tänavatolm. Seejärel kandis juuksur peale juuste ph neutraliseerija, et järgnevad kaks maski eriti hästi toimiksid-toidaksid. Esimesena läks juustesse Joico intensiivne proteiinimask. Teate, nii mõnus oli kui juuksur Tangle Teezeriga kammis ja maski juustesse jaotas. Istusin seal mingi mõnuleva kassi näoga! Järgmiseks Joico kahjustatud ja kuivade juuste hooldusmask, koos peamassaažiga. No mis saaks mõnusam olla! 
Siis sain peale mitukümmend minutit kestnud hooldust kraanikausi juurest juuksuritooli ja mõnusa sileda föönisoengu. 
Aitäh, Tartu Salon+ selle imelise kolmapäevõhtu eest! Koju jõudes ei suutnudki muud teha, kui ainult oma imepehmeid juukseid silitada. 


Links à la Mode feature

November 23, 2014

There's this neat little (quite huge actually) web site called IFB that celebrates everything about blogging. In addition to all kinds pf tips, they're all about building the community. This week I had the pleasure to be featured in their Links à la Mode round-up, which shows 20 best posts of the week. So scroll below and scroll through 19 cool blogs. 
Happy Sunday!

lalam1120

Fix The Internet

Sure, none of us can unsee the madness that KimK launched on the Internet... but we can certainly get on with our lives. Especially since the holidays are in full swing and, quite honestly, we're busy! Do you want to try the turtleneck thing? Are you gearing up for January resolutions by figuring out what you want out of life? Or do you just want to get out of town for a day? Whatever it is... enough with breaking the internet... let's get to fixing up our lives.

Links a la Mode: November 20th

SPONSOR: Shopbop IOS Rugger, KSNY Watches, Gold Philosophy, DKNY, Tory Burch Bags, Designer Bags, Cocktail dresses, Puffers, Tamara Mellon, Cute Hats & Antonello Bags

Want to be featured in Links à la Mode?

1. Read the clarified rules and submit your links on this page: Links à la Mode. 2. If your link was selected and you need this week’s code, visit this page: Links à la Mode Code.

Here to stay

November 19, 2014


So, as you can see, I decided to not chop my hair off. I feel that everyone's doing it right now and it wouldn't be that original. I decided to experiment with a middle parting instead, if you can call that a hair-style change. 
Also, the knee socks aren't going anywhere. Brace yourselves, that schoolgirl look is what I'm going to be wearing all winter long. They go especially well with my new dress that was pretty much the only thing I bought at Helsinki. It's the perfect everyday dress and I promise that it looks really cute without the jacket. It's got short sleeves and a keyhole buttoning on the back, but that'll all have to wait until spring. 
What is also here to stay, is that terrible cold. I'm still pretending not to notice it and choose shoes instead on boots in the morning when I go out, but it seems that it can't go on for long. 

Nagu näete, otsustasin ma oma juukseid mitte maha lõigata. Mul on tunne, et kõik ümberringi teevad seda ja see poleks enam originaalne. Selle asemel mõtlesin hoopis, et proovin keskseitliga ära harjuda, kui seda üldse saab juuksestiili muutmiseks kutsuda. 
Need üle-põlve-põlvikud ei ole ka kuskile kadumas. Pange end valmis, ma nüüd kavatsen terve talve ringi käia nagu üks koolitüdruk kunagi. Need sobivad eriti hästi mu Soomest ostetud kleidiga. See kleit on nii ideaalne igapäevakleit ja ma luban teile, et ilma selle jakita näeb see ka meganunnu välja. Sellel on lühikesed varrukad ja väikese auguga kinnitus selja peal, aga kõik see peab kevadeni ootama. 
Tundub, et ka külm on tulnud selleks, et jääda. Ma üritan ikka veel teeselda, et ma ei saa sellest aru ja valin hommikuti saabaste asemel veel kingad. 


dress- h&m
biker jacket- new yorker
tights- lindex
knee socks- h&m
watch- thrifted
pictures taken with Nikon 1. 

Wear you for the night

November 16, 2014

On Thursday evening, I went to a little design store to check out jewellery and lingerie designer Helen Valk-Varavin's new collection "Luna". To be honest, I hadn't really familiarised myself with her creations before and clearly it was a mistake, because the show was so pretty. Silk kimonos over the most delicate lace lingerie, paired with stockings and lots of pearls. Her shop is [here] if you feel tempted to buy yourself a Christmas present (or drop a subtle hint to whoever's your Santa). 
This time I'll really shut up and let the pictures do the talking. 

Neljapäeva õhtul seadsin sammud ühte väiksesse disainipoodi Tartu Kaubamajas, et vaadata üle ehte- ja pesudisaineri Helen Valk-Varavini uhiuus kollektsioon. Kui nüüd teiega aus olla, siis ma ei olnud tema loominguga varem absoluutselt kursis ning tuleb välja, et see oli üks suur viga, sest see kõik oli nii ilus! Siidist kimonod õrna pitspesu peal, koos sukkade ja pärlikeedega. Oh, kui ma olin pisut löödud, et ei saanud Kriss Sooniku Kuldnõela show'd laivis vaadata, siis see armas väike õhtuke kompenseeris kõik. Kellel tekib kiusatus endale ilus jõulukink osta (või Jõuluvanale tagasihoidlik vihje teha), siis tema pood asub [siin]. 
Seekord jään tõepoolest vait ja lasen piltidel rääkida. 

 Pictures taken with Nikon 1. 

Short hair, do care?

November 14, 2014

The time has come again to ask for your advice in the hair-styling department. The last time was in 2012, when I was on the threshold of to ombré or not to ombré. Then you voted yes and I did it, so you hold a significant amount of power in your hands. (Although my venture to Pinkville this spring was wholly a spontaneous one.) Lately I've been toying with the idea of having my hair cut shorter. You know, the cute alexachungish kind. 
I am aware that once I do it, I'll immediately want long hair back and it'll take years to grow back to the same length, but maybe something new would be good for me? I have my hairdresser's appointment tonight, so take a look at the inspo pics below and let me know your verdict. To chop or not to chop?

Jälle on käes aeg, kus pean teilt nõu küsima.  Viimane kord oli 2012. aastal, kui olin dilemma ees, kas värvida juukseotsad heledamaks või mitte. Siis hääletasite "jah", nii et teie käes on päris suur mõjuvõim. (Kuigi minu sellekevadine väike kõrvalehüpe roosasse oli täielikult spontaanne.) Viimasel ajal olen mänginud mõttega lõigata oma juuksed lühemaks, selliseks õlapikkuseks. Teate küll, niimoodi armsaks alexachungilikuks. 
Olen teadlik, et kui ma seda teen, hakkan kohe pikki juukseid igatsema ja et need kasvavad aastaid tagasi, aga äkki väike vaheldus oleks hea? Täna õhtul lähen juuksurisse, seega vaadake neid inspiratsioonipilte ja andke oma otsusest teada. Lõigata või mitte?

pictures from Pinterest, tuulavintage.com, collagevintage.com, lovely-pepa.com, just-another.me, thesartorialist.com

Bowtie Diary's day guide to Helsinki

November 13, 2014

Usually, when I take the 80-something kilometer trip to the North shore of the Gulf of Finland, the route is as follows: port-shopping street-somewhere to eat-port. This time I wanted to make it different and actually be a tourist and let the city convince me that it actually has more than H&M to offer. So I bring you Bowtie Diary's day guide to Helsinki!

Tavaliselt kui võtan ette veidi üle 80 kilomeetri pikkuse reisi Soome lahe põhjakaldale, siis on minu marsruut selline: sadam-šoppamine-söömine-sadam. Seekord tahtsin päriselt reisil olla ja midagi huvitavamat teha, et veenduda selles, et Helsingil on midagi muud peale H&Mi ka pakkuda. Siin on Bowtie Diary reisijuht päevakruiisiks Helsingis!

#1 Sightseeing
I'm a huge architecture nerd. If it's a church, I like it. So after some research (googling) I decided to go to three churches. The Dome Church, which is absolutely breathtaking. A bit plain on the inside, but amazingly symbolist on the outside. Then there's the a bit modern Kallion Kirkko, which looks kind of like a light house. They also have a tower which you can visit,but we accidentally wanted to do that right before a sermon, so we skipped. And then we got to Uspenski cathedral in the darkness, which is also pretty. Oh, and the Sibelius monument which the pictures of my last post are taken at. A monument dedicated to the most famous composer in Finland, which despite my numerous visits to Helsinki, I hadn't seen before. At it was so cool!

#1 Vaatamisväärsused
Ma olen täielik arhitektuurinohik. Kui see on kirik, siis see meeldib mulle. Pärast mõningast guugeldamist valisin välja kolm kirikut. Toomkirik, mis on põhiline ja täiesti hingematvalt ilus. Seest küll pisut igav, aga see-eest väljast vägevalt sümboleid täis. Siis on veidi kaasaegsem Kallion Kirkko, mis näeb natuke välja nagu majakas. Neil on torn ka, kuhu minna saab, aga me käisime kogemata vist jutluse ajal ja otsustasime selle vahele jätta. Õhtupimeduses jõudsime Uspenski katedraali juurde. Ja Sibeliuse monumendi juures käisime, seal on ka minu eelmise postituse pildid tehtud. Hoolimata lugematutest kordadest kui ma Helsingis olen käinud, ei olnud ma seda näinud. Ja see oli lahe! Jääb küll pisut kesklinnast eemale, aga on jalutuskäiku väärt. 

#2 Eating
Not to resort to McDonald's or the infamous all-you-can-eat Rax Buffet, I really searched online for a cool and cheap place to eat. One name came popping up, it was Cafe Bar 9 at Uudenmaankatu 9. The dishes are all around 10 euros, which seems to be the standard of downtown Helsinki. I had a BLT, the guy had tomato pasta and both very quite good (but not exceptional). But the atmosphere was worth the bit pricier foods! Like many a tripadvisors around the world, I'd totally 5 star that place!

#2 Söömine
Et mitte piirduda ainult McDonaldsi või kurikuulsa söö-palju-jaksad Rax Buffet'ga, otsisin internetist mingit lahedamat odavat söögikohta. Kogu aeg sattus ette ühe söögikoha nimi - Cafe Bar 9 aadressil Uudenmaankatu 9. Kõik road olid umbes kümne euro ringis, mis tundub olevat Helsingi kesklinna standard. Mina sõin ühe suure võileiva salatiga, poiss-sõber võttis pasta ja mõlemad olid päris head (aga mitte midagi erilist). Aga selle koha atmosfäär oli nii vinge, et õigustas toitude hinda. 

#3 Shopping
Well, inevitable, if you ask me. The first place to go is Aleksanterinkatu, the main street, which houses all the most important stores from H&M, Weekday, Monki etc. Not far on Mannerheimintie is Kamppi shopping mall, if you're not the outdoorsy type. But my favourite place was Akateeminen Kirjakauppa bookstore at Pohjoisesplanadi 39. Exceeding all the bookstores in Estonia, I could have spent hours there! Unfortunately they closed at six already, so I got less than half an hour there.

#3 Šoppamine
See on küll Helsingis vältimatu. Esimene koht, kuhu minna on loomulikult Aleksanterinkatu, kus on kõik põhilised poed nagu H&M, Weekday, Monki. Natuke eemal, Mannerheimintiel on Kamppi kaubanduskeskus, kui teile niimoodi õuest läbi käies ei meeldi poodelda. Minu lemmikkoht oli aga Akateeminen Kirjakauppa raamatupood Stockmanni all aadressil Pohjoisesplanadi 39. See ületab kõiki raamatupoode Eestis, ma oleksin võinud seal mitu mitu tundi olla. Kahjuks pandi pood juba kell 6 kinni (nagu kõik laupäevasel päeval Helsingis!) ja sain seal ainult pool tunnikest olla. 


pictures taken with Nikon 1. 

A day in Helsinki

November 10, 2014

I spent last Saturday in Helsinki. During the summer I'd got two vouchers for a little day trip, so the boyfriend and I put them to good use. The day had plenty of sightseeing, shopping, good food and pretty Christmas-lit Helsinki, all of it spent of foot. The weather was classically Nordic - seemingly OK, but after a few hours freezing beyond belief. 
The outfit had to correspond. I was layering with a collared shirt, my soft mohair sweater from H&M and that surprisingly warm New Yorker jacket. For a day of walking I definitely needed flats, but since it was quite cold and I'd only taken my shoes from Tartu, then my mom insisted that I wear something warmer, ahem, her sparkling ankle-wellies. Then a classic canvas tote that I got from Tartu art museum with the word "truth" on it, in Russian, with the Prada font. Always love a good pun!
Stay tuned for a post with a tips for a day in Helsinki! 

Eelmisel laupäeval käisin Helsingis. Suvel olin kuidagi kaks sooduskupongi enda omandusse saanud ja lõpuks otsustasime poiss-sõbraga need ära kasutada. Terve päeva käisime ringi, vaatasime kirikuid ja muid vaatamisväärsusi, šoppasime, sõime ja nautisime juba jõulutuledes linna. Ilm oli loomulikult väga põhjamaine - esmapilgul täitsa okei, lõpuks talumatult külm. 
Riietus pidi ikkagi ilmaga sobima. Seepärast paningi end kihiliselt riidesse: kraega pluus, pehme mohäärkampsun H&Mist ja üllatavalt soe New Yorkeri tagi. Kuna me kogu aeg kõndisime, siis kindlasti pidin madalad jalatsid valima, kuid Tartust võtsin ainult lahtised kingad kaasa. Mu ema aga nõudis, et ma midagi soojemat, ehk tema sädelevad kummikud jalga paneksin. Siis veel üks lihtne riidest kott, mille sain Tartu kunstimuuseumist. Koti peal on venekeelne sõna "tõde", kuid Prada kirjastiiliga. Nii lõbus!
Paari päeva pärast saate juba lugeda minu soovitusi üheks kiireks Helsingi-reisiks!


leather biker jacket- new yorker
sweater- h&m
necklace- thrifted
jeans- monki
rubber boots- asos
canvas tote- tartu art museum
pictures taken with Nikon 1. 

Veiled

November 05, 2014

Third day of fashion week and here's what I wore. A dress from New Yorker that I'd bought for Halloween. Equally as fitting for fashion week, but if you want to see the more bloody Halloween edition, head to my Instagram. I like the underpinnings trend vibe on it and gladly took the chance to wear something that might also be a nightgown (not as Rihanna did though..). 
Then there's the veiled headband with toses on it. I actually wanted one from H&M that had just a row of black roses on it, but during my pre-fashion-show shopping, I didn't spot it in the store, so I settled for this one. It was either roses or rabbit ears. 
Again, pictures by Anete Palmik, our star-photographer for fashion bloggers. And thanks, Kamilla, for keeping me company!

Moenädala kolmas päev ja minu seljas oli... New Yorkerist allahindlusega ostetud kleit, mida tahtsin tegelikult Halloweenil kanda. Sobis sama hästi ka moenädalale. Kes veidi verisemat Halloweeni-versiooni tahab näha, vaadake mu Instagrami. Mulle täitsa meeldib selline kerge aluspesulik trend ja väga hea meelega kandsin miskit, mis võiks sama hästi ka öösärk olla (aga mitte päris nii, nagu Rihanna seda tegi). 
Siis on veel see roosidega looritatud peavõru. Tegelikult tahtsin H&Mist hoopis üht mustade roosidega peavõru, aga kuna ma oma moesõueelsel šopingul seda poest ei leidnud, siis leppisin sellega. Valida oli rooside ja jänesekõrvade vahel. 
Pildid jälle Anete Palmiku, eesti moeblogijate staarfotograafi poolt. Ja tänks, Kamilla, et minuga koos hängisid ja ma moenädalal igavlema ei pidanud. 


 dress- new yorker
headband- h&m
tights- lindex
stone necklace- cropp
shoes- seppälä
pictures by Anete Palmik, except the framed portrait, which is by Kamilla Truverk.

Jazz it up for fashion week

November 02, 2014

I've been over my head in schoolwork lately, crossing things off my to-do list one by one and blogging has taken a backseat. Now I decided to take a break from all the analysing and reading and reward myself with blogging. Not chocolate, tea or a walk, but blogging!
I'm starting with my fashion week outfits! This is from day two and probably my favourite one. I adore this hyper warm and soft sweater from Lindex and knew that I can glam it up somehow for fashion week. It seems that a short (maybe even too short, oops!) skirt, a statement-y necklace and my new Aldo heels did the trick. 
During fashion week, Anete "the loveliest person on Earth" Palmik took my photos and I can't thank her enough. Go check out her page [here] and see for yourself what a wizard she is behind the camera. 

Olen viimasel ajal ülepeakaela koolitöösse uppunud ja ükshaaval igasuguseid referaate-analüüse teinud ja blogimiseks pole üldse aega olnud. Nüüd mõtlesin, et teen väikese pausi oma analüüsimisest ja premeerin end blogimisega. Just nii, mitte šokolaadi, tee või jalutuskäigu, aga blogimisega!
Alustan oma moenädala riietustega! See on teise päeva komplekt ja ilmselt mu lemmik. Mulle nii meeldib see imepehme ja soe kõrge kraega Lindexi kampsun ja teadsin, et saan selle kuidagi veidi glämmimaks ja moenädalale sobilikumaks teha. Tundub, et lühike seelik (Võib-olla isegi liiga lühike? Mu isa küsis mind nähes irooniliselt, kas mul jäi kangast puudu...), silmatorkav kaelakee ja mu uued Aldo kontsakingad vist täitsid oma ülesannet.
Kogu moenädala jooksul pildistas mu riietusi üles Anete "maailma kõige armsam inimene" Palmik ja mul ei jätku tänusõnu. Minge visake pilk peale ta Facebooki lehele [siin] ja vaadake ise, milline võlur ta kaamera taga on. 


sweater- lindex
skirt- c/o persunmall
necklace- c/o rings and tings
heels- aldo
bag- primark
ring- thrifted
pictures by Anete Palmik.