A Day Of Eating In Tartu

August 07, 2016

Honest disclaimer: I spend too much time (and money) hanging around at cafés and quite luckily, Tartu has some nice ones. Having lived in the university town of Estonia for almost three years now, I think I can safely call myself a local. However, after my brief semester abroad, I came back to so many new cafés and restaurant being opened that I took as much pleasure in (re)discovering the city as I would in a completely new town.

A few months have passed, I've settled on my firm favourites and naturally I'm not shy to share my favourite eateries in Tartu with you too. (I kid you not, you'll find me in one of those at least once a week.) Take this as a guide if you wish - I've ordered them by meal times - and feel free to give yourself a really filling tour of Tartu. 
______________

Aus ülestunnistis: ma veedan liiga palju aega (ja raha) kohvikutes käimise peale, aga pole midagi parata, kui Tartus on nii mitu ägedat kohta kohe käe-jala juures. Olen nüüdseks ääri-veeri kolm aastat Tartus elanud ja julgen end väikestviisi kohalikuks kutsuda, kuigi pärast pooleaastast äraolekut Hollandis olen ma hakanud Tartu võlu kuidagi eriliselt tabama, lisaks avati just eelmisel sügis-talvel siin nii palju uusi söögikohti, et sain tuttavaid kohti põhimõtteliselt turisti pilguga (taas)avastada. 

Mõned kuud on nüüd mööda läinud, olen oma lemmikud välja valinud ja muidugi ei ole ma kade neid ka teiega jagama. (Ilma naljata, kord nädalas käin ma mõnes neist kindla peale!) Võtke seda kui väikest reisijuhti - organiseerisin kohad sobivalt söögikordade järgi - ja minge mõnel suvelõpu nädalavahetusel ühele eriti maitsvale Tartu tuurile. 


Coffee: Säde
Rüütli 4


My go-to spot for all things coffee. After spending my fall semester all around the gorgeous cafés in the Netherlands and hoping to one day find something as awesome in Tartu, I came back to this place. Hei-ho, dreams do come true! Decorated with cosy wooden accents and books to keep you entertained (if the people-watching isn't enough), it's a welcoming place to be. During school sessions, the place was a firm favourite of journalism students and internationals, so you know you're in good company! 

Kohvipaus Sädes
Rüütli 4 

Minu esimene valik, kui on vaja kiire kohvisärts sisse saada, kellegagi tähtsaid asju arutada või umbse raamatukogu asemel vähe värskemas õhkkonnas õppida. Hollandis veetsin lõpuks liigagi palju aega igasugustes ägedates kohvikutes, samal ajal unistades, et mõni sarnane koht võiks Tartusse ka tekkida ja tagasi tulles leidsin eest Säde. Hei-hoo, unistused lähevad ikka mõnikord täide ka! Sisekujunduse poolest on Säde eriti kutsuv, lihtsate puitseinte ja siia-sinna sätitud raamatutega, nii et sinna on alati tõeliselt soe tunne sisse astuda. Kevadsemestril oli see ajakirjandus- ja välistudengite kindel lemmik, seega on ka hea seltskond garanteeritud! 


Breakfast (all day!): Krempel

Rüütli 12

Whether you want to start your day at eight in the morning or two in the afternoon, this is your spot! Their breakfast menu is available until six every day, so you can count on their kitchen fairies on even the laziest of Sundays. My top pick is their Pulp Fiction pancakes - blueberries, bacon and syrup - which are especially helpful on a hungover morning (not that I have many of those). However, all their offering are as fun as Jamie Oliver and your favourite grandmother being in the kitchen together (their words) and with a courtyard as inviting as Krempel's, this is a place you simply can't miss out on. 

Terve päeva hommikusöök Kremplis
Rüütli 12

Ükskõik, kas tahate oma päeva alustada kell kaheksa hommikul või kaks päeval, see on õige koht! Nende hommikusöögimenüüst saab tellida kuni kuueni õhtul, seega võib Krempli köögihaldjate peale loota ka kõige laisematel pühapäevadel. Minu absoluutsed lemmikud on Pulp Fictioni pannkoogid - mustikate, peekoni ja siirupiga - mis lähevad eriti õigesse kohta peojärgsetel hommikutel (mitte, et mul selliseid hommikuid nüüd tohutult palju oleks). Tegelikult on kõik nende toidud täpselt nii lõbusad nagu Jamie Oliver ja su lemmikvanaema oleksid koos köögis mütanud (nende enda kirjeldus, muide) ja sisehoov on ka eriti mõnusalt kutsuv, seega Kremplist ei saa Tartus olles lihtsalt mööda kõndida. 


Cakes: Mandel
Veski 5a


There's no place quite as legendary for a good cake as Tartu's historic café Werner, but Mandel does offer some very tough competition. It looks like a countryside home, a visit to your grandparents - with cake and coffee already waiting. The selection is of course, dizzying and being the indecisive gal I am, it always takes me ten minutes staring at the cakes before I finally pick something. The pastries vary every day, depending on the mood of the owner/baker Anary and also feature a few gluten- and dairy free options. Since she's (so far) the only busy bee behind the stove, the café takes a break between 11 and 16 in the afternoon to restock, so make sure to get your cake fix before or after that. I also love that the location is not quite central, so you have a good excuse to wander off from the main streets and into a quiet little part of town (of course, as idyllic as ever) to find this gem. 

Koogid kaasa Mandlist
Veski 5a

Kuigi Tartus ei ole ühtegi nii legendaarset koogipoodi kui Werner, on Tähtveres hiljuti avatud Mandel sellele tugev konkurent. Lilleline tapeet, romantiline mööbel ja osavalt paigutatud nostalgiadetailid tekitavad koduse tunde, nagu oleks maale vanavanemate juurde sõitnud, kohv ja kook juba ootamas. Koogivalik muidugi võtab silme eest kirjuks, eriti minul, kes ma alati vähemalt kümme minutit leti ees seisan ja just seda õiget maiustust üritan valida. Koogivalik on iga päev pisut erinev, vastavalt sellele, mida perenaine Anary parasjagu küpsetada tahab, aga alati on midagi ka gluteeni- ja laktoosivaba. Kuna ta on (siiani) veel ainus kärme töömesilane pliidi taga, teeb kohvik igal tööpäeval 11st 16ni pausi (et tühjaks ostetud lette uute hõrgutistega täita), seega peate kooke maitsma minema kindlasti enne või pärast seda. Mandli puhul meeldib mulle ka see, et sinna jõudmiseks peab kesklinnast natuke kaugemale kõndima, mis iseenesest annab ideaalse võimaluse idüllilist Tähtveret avastada. 


Dinner: Aparaat
Kastani 42


I have a difficult relationship with Aparaat and was actually deliberating for quite some time whether to include them or not. The thing is that the place has the best interiour in Tartu, featuring a huge plant-filled wall and colourful stools for all the Insta shots and during the summer, a cosy courtyard in the buzzing creative hub of Aparaaditehas. However, every time I've been there, the service hasn't really lived up to my expectations (and I'm no Gordon Ramsey, trust me) and the food is just slightly above okay. I go there for the vibe, to be honest, but seeing so much potential in one cool place, I hope they get their flow going soon. 

Õhtusöök Aparaadis
Kastani 42

Aparaadiga on mul keeruline suhe ja mõtlesin tegelikult päris hoolega järgi, kas märkida see koht siin oma lemmikute hulgas või mitte. Asi on selles, et Aparaadi interjöör on vaieldamatult Tartu parim oma uhkeldava taimeseina ja rõõmsalt värviliste taburettidega (mis on nii mõnelegi Instagrami pildile jõudnud), suvisel ajal ootab kultuurse Aparaaditehase hoovil terrass. Samas, iga kord, kui ma seal söömas olen käinud, on teenindus mind täielikult külmaks jätnud (ja ma pole ka mingi Gordon Ramsey) ja toit on ka ainult enam-vähem okei. Ausalt öeldes käin seal ainult mõnusat atmosfääri nautimas, aga kuna nii äge koht juba ükskord valmis on tehtud, siis loodan, et nad saavad oma õige hoo sisse. 


Drinks: Uus Õu
Lai 37

This is the original hipster hub of Tartu that recently got a perfectly modern make-over. Their courtyard, full of colorful chairs and cosy corners to chat up any friend or stranger, is the perfect hang-out spot on a summer night. They don't have a massive selection of drinks (other than beer), but with eight options on tap and then some more, you're bound to have a good night. The club upstairs is famous for its gigs and alternative parties, so I guess this is the place to go to for some proper Tartu memories. Not so keen on partying? Then use the courtyard as an ever-inspiring outdoor office (wifi and coffee aplenty). 

Õhtu lõpp Uues Õues
Lai 37

Genialistide klubi on teada-tuntud Tartu hipsterite kogunemiskoht ja selle siiani väga alternatiivse maja hoov sai hiljuti väheke kaasaegsema välimuse. Talgute korras remonditud, värvilised toolid ja puitlaudise saanud õu lausa kutsub suvist Tartu õhtut nautima ja (uute) sõpradega jutustama. Kuigi nende joogivalik ei ole teab mis lai, leiab vast igaüks endale midagi meelepärast nende kaheksa kraaniõlle seast. Ülakorruse klubisaal on muidugi legendaarne oma kontsertide ja alternatiivsete pidude poolest, seega julgen just Genklubi soovitada õige Tartu kogemuse saamiseks. Need, kes pole kõige suuremad pidulised, võivad Uut Õud rakendada kui eriti kirjut ja inspireerivad välikontorit (wifi ja kohv on muidugi olemas). 

Also worth checking out / Visake pilk peale ka nendele kohtadele: 
Hektor / Meat Market Cocktails / Ylicool / Gustav Gastro

8 comments :

  1. Mul on tunne, et peab Tartusse minema... sööma :D
    Aeg-ajalt jäävad mingid head toidupildid instagramis silma ja siis vaatan, et ohooo, mingi uus koht, peab minema! Vaatan asukohta... Tartu, damn.

    ReplyDelete
  2. Julgen end samuti peale 2,5 aastat kohalikuks Tartlaseks kutsuda ja olen su soovitustega täiesti nõus :) Väga hea blogipostitus, mida külla tulevatele sõpradele näidata, et nad soovituste osas vaid minu sõna ei peaks uskuma.
    P.S. Lugesin "Tegelikult on kõik nende toidud täpselt nii lõbusad nagu Jamie Oliver ja su lemmikvanaema oleksid koos köögis mütanud" asemel "....oleksid koos köögis müRanud":D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jamie, vana hurmur, võib-olla müraks nii mõnegi vanaemaga. Aga tore, et postitus meeldis. Kui ainult rohkem Tallinna inimesi viitsiks Tartus käia..

      Delete
  3. Oo, nii mõnus postitus! Kui millalgi Tartut taasavastama lähen panen kindlasti mõned nimed kirja:)

    ReplyDelete
  4. Ma vaatan, et minu lahkudes on Tartusse tekkinud mõnusaid hubaseid kohvikuid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tea, kas asi just sinuga seotud on, aga Tartu kohvikumaastik on tõesti super mitmekesine ja "selline nagu välismaal" viimasel ajal :D

      Delete

Thank you for all of your sweet comments! :)