Mitut moesaadet meile vaja on?

October 12, 2015


Recently, two new fashion-focused television programmes have popped up in Estonia and I thought to write about them a bit. I also decided to do it only in Estonian, because let's face it, how many English-speaking, but Estonian television-watching readers do I have anyway? But don't worry, my next post is a good old outfit one and all by the book. 

Viimaste nädalate jooksul on Eesti moemaailmas juhtunud palju põnevat ja ma üritan siit Hollandist ikka asjadel silma peal hoida. Suvel kõiki pahviks löönud ajakiri Lookbook 8 võitis disainiauhinna, Reval Denim Guild tekitas draamat ja loobus maineka hõbenõela nominatsioonist ja blogijad lasti Fibiti kallale. Kõige selle peadpööritava hulgas tuli teleekraanidele ka kaks uut moesaadet - "Kapist välja" ETV2s ja "Kreativ" venekeelsel kanalil ETV+. Kirjutasin märkmikusse teisipäeva ja laupäeva peale meeldetuletused ja ühele ajakirjandustudengile kohaselt otsustasin need kaks saadet blogis omavahel võistlustulle saata. 

Kõigepealt siis "Kapist välja", mis on eetris teisipäeviti kell 20.00. Juba eetriaja valik näitab minu arvates, millist publikut saatele oodatakse. Samal ajal on rahvusringhäälingu põhikanalil eetris tähtis "Vabariigi kodanikud" ning tundub, et moesaade on ka pigem mõeldud intelligentsele kultuurihuvilisele tarbijale, kui stereotüüpsele blondile tšikile, kes tegeleb sellise tiluliluga nagu mood. 

Mulle meeldib, et "Kapist välja" näitab, kui väga on mood põimitud meie igapäevaellu - tihti nii, et ise võib-olla arugi ei saa. Saade tõesti täidab enda eesmärki tuua mood inimestele lähemale, kasvõi tutvustades võimalust omada Eestis tehtud kinga- või prillipaari. Samas kardan ma, et nagu paljude teiste ETV kultuurisaadetega, juhtub ka moesaatega see, et lõpuks tarbib seda väga kitsas publik ja tavatelevaataja ei jõua vaatama ei moe-, muusika- ega teadussaadet. Kuidagi siseringivärgiks võib see saade jääda. 

Kõige libedam jää tundub olevat saatejuhi valik. Anne Vetik on tõeliselt omapärane ja über-ägeda Slackeri peatoimetajana kindlasti moeasjadega kursis, aga tema ekstravagantne garderoob ja tohutult familiaarne intervjueerimisstiil ("Noh, mis sa teed siin siis?") võivad konservatiivsemad vaatajad saate (ja moe) juurest eemale peletada. Rääkimata võimalikest kommentaaridest stiilis "mingid hipsterid ajavad oma asja ja panid kuusepuu saadet juhtima" (sest tegelikult on Anne üks väheseid, kes kannab välja läikivad retuusid ja glitterpluusi või kleidi alla pandud pusa). 

Esimese kahe saate põhjal meeldib mulle "Kapist välja" juures kõige rohkem see, et saated on rangelt temaatilised. Ja sellepärast ma juba ootan kolmandat osa, mis räägib moeajakirjandusest! Lemmikrubriik on mul siiani moeajaloo oma, mis oli esimeses saates eriti mõnusalt välja toodud - intervjuu Kalevi spordihallis, kus kunagi toimusid legendaarsed Tallinna Moemaja etendused ning intervjuu taustaks näidatud retroklipid. Samuti ootan ma väga, kes järgnevas kuues saates moeikooni koha sisse võtavad ja kas nende seas võiks olla ka näiteks Mart Sander, Anu Saagim või Keit Pentus-Rosimannus. 

Nüüd saate "Kreativ koos Oksana Tanditiga" juurde, mida saab vaadata kanalilt ETV+ igal laupäeva hommikul kell 10.30! Leian, et see on naeruväärselt varajane aeg, millal üht tõsiseltvõetavat saadet eetrisse lasta ning õnneks kordusajad on sellised, millal on ka rohkem vaatajaid telerite ees. Laupäevahommikune aeg on traditsiooniline naistesaadete eetriaeg, sest koduperenaised ärkavad ju ikka varakult, et perele pannkooke teha. Aga tihti ei ole koduperenaised need, kes pärast saadet teevad arvuti lahti, et moeblogisid lugeda või Londoni moenädalale lennukipiletid broneerida. 

Erinevalt "Kapist välja" kultuuritundlikule sihtrühmale tundub mulle, et "Kreativ" üritab moe muuta millekski eriti glamuurseks, eksklusiivseks ja kättesaamatuks. Milles iseenesest ei ole midagi halba, sest reportaaže maailma moenädalatest on ju loomulikult tore vaadata, kui ise kohal ei saa käia. Küll aga ei meeldinud mulle üldse saatejuhi Oksana Tanditi intervjuud välismaiste disaineritega esimeses kahes saates. Tandit on küll silmapaistev isiksus ja ideaalselt meeldejääv telenägu, seega sobiv kandidaat saatejuhikohale, kuid ajakirjanikurolli ei sobi ta mitte. Intervjuud rootsi disaineritega Stockholmi moenädalalt olid minu silmis kohati piinlikud - Tandit segas vahele, tegi meelevaldseid järeldusi ja oli üleüldiselt pisut agressiivse intervjueerija hoiakuga. See stiil paranes pisut teises saates, aga ikkagi ei suutnud ma aru saada, kas tahetakse, et intervjuu oleks nagu vestlus või hoopis üritatakse hoida eriti tõsist poliitikasaadetele iseloomulikku joont. 

Blogija Lucine Ayanian seevastu oli teleekraanil tõeliselt meeldiv ning 1) mul on hea meel, et ta teletööni on jõudnud 2) miks see juba varem pole juhtunud? Lucine oli väga rahulik ja sõbralik ning intervjueerides pigem toetav, nt rääkides Ülle Pohjanheimoga aitas teda venekeelsete sõnadega järele, et saate tempot üleval hoida. Ta tundus intervjueeritavatest ja nende tegevusest nii inimlikult huvitatud, et minu poolest võiks kogu saate juhtimise talle anda. 

Ka selle saate puhul meeldivad mulle konkreetsed rubriigid - saab hästi sättida, millal kindlasti vaatama peab (Lucine'i disainerite ja blogijate rubriik) ning millal võib teed tegema minna (Anna Lebsak-Kleimansi moeloeng). Just see viimane on minu jaoks täiesti arusaamatu rubriik - saatejuht seisab dramaatiliselt pimedaks kujundatud ruumis, räägib rõhutatult moe ajaloost ja ärist ning mul on tunne, et peaksin kõike seda konspekteerima. Kui oleksid kasvõi temaatilised katteplaanid...

Üldiselt on väga huvitav, et samal ajal on rahvusringhääling välja tulnud kahe moesaatega, sama huvitav on vaadata, kuivõrd erinevad need saated on. "Kapist välja" on rohkem ETV kultuurisaate mõõtu, "Kreativ" laupäevahommikune koduperenaiste ilusaade. Mõlemal saatel on oma head ja vead (pigem ikkagi head) ja mul on tõesti hea meel, et mõlemad saated olemas on ja nende tegemise asemel ei kulutatud raha näiteks välismaa doksarjade sisseostmisele. Aga ma kardan, et ühel hetkel saavad need eesti moeteemad otsa ning saated hakkavad üksteist kordama või saavad lihtsalt läbi. 

Kogu selle arvustuse mõtlemise ja kirjutamise lõpuks jõudsin järeldusele, et tegelikult võiks olla kahe saate hübriid "Kapist välja kreatiivselt koos Oksana Tanditiga" või midagi muud seesugust. Kahepeale kokku oleks telemaastikul üks eriti hea moesaade!

ps. Kes oleks osanud arvata, et Inese stiilieeskuju on "üks Inglismaa tšikk Alexa Chung". Aitäh, "Kapist välja", et selle info teatavaks tegite, sest Ines on vaieldamatult kõige ilusam naine Eestis ja Alexa Chung kõige ägedam tšikk maailmas. Ja mulle meeldivad nad mõlemad väga!

pps. Kahjuks ei olnud teisel saatenädalal ETV+ veebilehel enam subtiitreid. Loodan, et päristelekas on need ikkagi olemas, sest venekeelne kanal on absoluutselt ideaalne võimalus oma vene keelt jälle mingilegi järjele saada ja kas oleks selleks veel paremat võimalust, kui kodumaine moesaade?

6 comments :

  1. Mina jälgin ka põnevusega mõlemad! Kreatiivil on telekast vaadates subtiitrid, kuigi, pean mainima, et ise olen 2x seda arvutist vaadanud ning see on väga hea vene keele õpe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen mõlema saatega nii põnevil, et võin ilma subtiitriteta ka vaadata ja ega see vene keel mööda külgi alla ei jookse :D

      Delete
  2. Kuidas ja kust te Kreativi vaatate?

    ReplyDelete
  3. ETVplussi veebilehel on kõik saated ilusti järelvaadatavad, ka "Kreativ", ka välismaal. Ainus mure on muidugi see, et veebis puuduvad subtiitrid...

    ReplyDelete
  4. Väga aus ja asjalik arutelu, tohutult põnev oli lugeda. Ootan veel sarnaseid postitusi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, aitäh :)
      Kahjuks moesaateid väga pole, mille üle arutleda, aga ma nii väga juba ootan, et "Tippmodell" algaks, et sõna sekka öelda.

      Delete

Thank you for all of your sweet comments! :)