Being Totally Dutch And Talking About The Weather

December 05, 2015

When I moved to the Netherlands, I was pretty sure that I'm going to spend the next six months in a warmer climate. Not exactly Mediterranean, but still southern enough to skip the snow and freezing winter (half of it anyway). Three months on and I'm not absolutely sure that this is true. It is warm enough to proudly wear my coats unbuttoned and go without a hat, but the wind! My god, the wind just makes it positively arctic on some days. And then there's the rain. Me and my Finnish housemate sometimes wonder, if we'd rather have warmer days and endless rain or nose-hair-freezing cold and lovely white snow. We usually choose the latter. 
Living here has made me appreciate the sunny days so much more. Even the overcast grey days are absolutely fine, even a slight drizzle of rain is more than tolerable, as long as it's not pouring down with wind strong enough to move the curtains inside (!) our living room. Weather talk (almost) aside, I am really glad that I can still in December pose for pictures without freezing my ass off or sneakily layering with a hidden thermal top (which I have, just in case). And how cute (and kind of practical) is this embellished jumper! I deliberated buying it in Paris, but eventually got it in Amsterdam. 
So a travel tip to you, if you ever plan to visit the lovely Netherlands - be prepared and spend all the sunny days you have outside! 

Kui ma Hollandisse kolisin, siis olin millegipärast suhteliselt kindel, et veedan järgmised kuus kuud kõvasti soojemas kohas kui Eesti. See pole just Vahemere-äärne, aga lootsin lumest ja krõbedast pakasest pääseda. Kolm kuud on mööda läinud ja ma pole täiesti kindel, et see soojema ilma jutt on tõsi. On küll piisavalt soe, et julgelt lahtiste mantlihõlmadega ringi käia, aga issand jumal, see tuul! Mõnikord on ilm tuule tõttu ikka kannatamatult jälk. Ja siis veel vihm. Olen oma soomlasest korterikaaslasega vahel arutanud, kas me eelistaksime pigem soojemat ilma ja lõpmatut vihma või ninakarvu jäässeajavalt krõbedat pakast ja langevat lund. Tavaliselt valime viimase variandi. 
Siin elamine on pannud mind palju rohkem väärtustama päikselisi ilmasid. Isegi pilvised ja hallid päevad on täitsa mõnusad, seenevihm on ka omamoodi tore, peaasi, et vihma ei saja nii kõvasti ja sellise tuulega, et meie elutoas kardinad tuule käes õõtsuvad. Ja kui nüüd ilmajutt (enam-vähem) kõrvale jätta, siis on mul tegelikult hea meel, et saan detsembris piltide jaoks poseerida nii, et tagumik ei külmu otsast ära ja kampsuni all ei peida end soe pesu (kuigi see on mul igaks juhuks olemas). Selle imearmsa kivikestega kaunistatud kampsuni ostmist kaalusin juba Pariisis olles, aga lõpuks ostsin ta Amsterdamist ära. 
Kui nüüd kogu see jutt kokku võtta ja teile Hollandisse reisimiseks üks kasulik nipp anda, siis olge kõigeks valmis ja veetke kõik vähegi ilusad ilmad sajaprotsendiliselt õues! 


 Jumper- Pimkie, Jeans- Zara, Loafers- New Look, Bag- Vintage

Follow me on FACEBOOK INSTAGRAM TWITTER

8 comments :

  1. Lovely post!

    I have a new post up on the blog, would love to know your thoughts:

    * Electric Sunrise - Fashion and Lifestyle Blog *

    x

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm really glad you like it! Will hop by your blog in a sec ;)

      Delete
  2. Väga viis outfit ja ka pildistamiskeskkond (y) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Utrechtis neid ilusaid kohti ikka jagub, ei teagi, mis teen, kui Tartus tagasi olen :D

      Delete
  3. Amazing jumper! :)

    www.anetesdomas.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! The sequins always make me feel so festive :)

      Delete
  4. What a beautiful classic look! love it! xx

    www.crystalchiffon.com

    ReplyDelete

Thank you for all of your sweet comments! :)